Seckou Keita - Ethnoambient

Seckou Keita

Senegal |

Seckou
Photo:

Virtuoz na kori i djembama vodi nas sa svojim glazbenicima u svijet ritmova i pjesama Senegala i zapadne Afrike!

Seckou Keita, svojim jedinstvenim stilom spajanja melodije i ritma koristeći koru, tradicijski instrument podneblja u kojem je rođen predstavlja novu generaciju afričkih glazbenika.

Iako mu je otac iz Malija, Seckou je odrastao u jednoj od poznatih Griot obitelji u Senegalu odakle mu je majka, te je pod njihovim utjecajem prihvatio koru, tradicijski instrument s dvadeset i jednom žicom koji nalikuje kombinaciji harfe i lutnje i karakterističan je i za Mali i za Senegal. Uz koru intenzivno se bavi i perkusijama.

Svoju prvu grupu Coute Diomboulou osnovao je u dobi od dvanaest godina, a međunarodnu karijeru započinje 1996. nastupajući po festivalima u Norveškoj, Indiji i Kubi.

Dvije godine kasnije Seckou postaje član poznate grupe Baka Beyond i s njima nastupa po cijeloj Europi, uključujući poznate festivale Glastonbury i WOMAD, no i dalje se na mnogim koncertima pojavljuje kao samostalan glazbenik i kao podrška Salif Keiti i Youssou'N'Douru.

Seckou Keita je glazbenik čija povezanost s korijenima vlastite tradicije i virtuoznost bilo na kori, bilo na perkusijama, osvaja zaljubljenike u zvuk i ritam zapadne Afrike.

Web: www.seckoukeita.com